ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ANASSA BEAUTY AND HEALTH CENTER.

Πού επεμβαίνει το διαιτολογικό γραφείο;


Το διαιτολογικό γραφείο είναι υπεύθυνο για το σχεδιασμό και τη σύνταξη, ατομικών διαιτολογίων τόσο για φυσιολογικές όσο και για παθολογικές καταστάσεις. Παρέχει εξειδικευμένα διαιτολόγια για εγκύους, θηλάζουσες, βρέφη, παιδιά, έφηβους, ηλικιωμένους, αθλητές, χορτοφάγους, καθώς επίσης, και διατροφικές οδηγίες-συμβουλές για σωστή και υγιεινή διατροφή και κατ΄ επέκταση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πώς συνδράμει το διαιτολογικό γραφείο στο αδυνάτισμα;


Το διαιτολογικό γραφείο λαμβάνει το ατομικό διαιτολογικό ιατρικό ιστορικό του κάθε πελάτη, ενημερώνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα το προσωπικό αρχείο του πελάτη, καταγράφει την πορεία εκτέλεσης και εφαρμογής του προγράμματος, ελέγχοντας την σωματομετρία και διαμορφώνει το ατομικό διαιτολόγιο ανάλογα με τις συνθήκες.

Τι ρυθμίζει το διαιτολόγιο στο αδυνάτισμα;


Η συμβολή του διαιτολογίου στο αδυνάτισμα είναι πρωταρχικής σημασίας γιατί με το σχεδιασμό και τη σύνταξη πετυχαίνουμε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο για την απώλεια βάρους, πετυχαίνουμε σταθερή, ουσιαστική και ελεγχόμενη απώλεια βάρους, καθώς και μια ποιοτική αναβάθμιση της σύστασης του σώματος, και κατ΄ επέκταση καλή λειτουργία του οργανισμού και ευεξία.

Πώς ρυθμίζεται ο μεταβολισμός μέσω της διατροφής;


Με τη χρήση σχεδιασμένου και ελεγχόμενου διαιτολογίου πετυχαίνουμε ενεργοποίηση του μεταβολισμού, ποιοτική απώλεια στη μείωση του σωματικού βάρους (απώλεια λιπώδους ιστού και αύξηση της μυϊκής μάζας και των υγρών του σώματος), ρύθμιση του μεταβολισμού με τη χορήγηση στον οργανισμό σταθερών γευμάτων σε προκαθορισμένες ώρες, πολλά και μικρά γεύματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε ότι καταναλώνεται να ξοδεύεται ως ενέργεια και να μην αποθηκεύεται ως λίπος.

Πώς γίνεται η συνεργασία ιατρού και διαιτολόγου στο αδυνάτισμα;


Στο κάθε άτομο γίνεται εκτίμηση της θρεπτικής του κατάστασης από τη μεριά του διαιτολόγου και ιατρικός - μικροβιολογικός έλεγχος από τη μεριά του γιατρού. Στη συνέχεια, γίνεται ανταλλαγή απόψεων και καταρτισμός του πλαισίου μέσα στο οποίο θα κινηθεί το διαιτολογικό πρόγραμμα.

Το έργο του ενός αναιρεί το έργο του άλλου;


O διαιτολόγος και ο ιατρός δεν αντικρούονται, αλλά αλληλοσυνεργάζονται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Άλλη η προσέγγιση του ιατρού και άλλη του διαιτολόγου. Στις παθολογικές καταστάσεις ο ιατρός μέσω της παθολογίας και της φυσιολογίας κάνει την γνωμάτευση και με τη βοήθεια της φαρμακολογίας συνιστά τρόπους θεραπείας. Ο διαιτολόγος, έχοντας την γνωμάτευση του ιατρού προσεγγίζει την παθολογική κατάσταση από τον τομέα της διατροφής, χωρίς να αναιρεί τη φαρμακευτική αγωγή.


Πού συμπληρώνει ο ένας τη δουλειά του άλλου;
Ιατρός -> Διαιτολόγο: Όταν ο ασθενής χρειάζεται συγκεκριμένο διαιτολόγιο, σύνταξη προκαθορισμένων γευμάτων, έλεγχο σωματομετρίας, διατροφικές συμβουλές.

Διαιτολόγος -> Ιατρό: Όταν ο πελάτης έχει μια πάθηση την οποία δεν τη γνωρίζει, με αποτέλεσμα να παρατηρείται «μπλοκάρισμα» στην απώλεια βάρους παρόλο που οι οδηγίες του διαιτολόγου τηρούνται αυστηρά, όταν γίνεται εκτίμηση της θρεπτικής κατάστασης του πελάτη και ενδεχομένως να προϋπάρχει μια παθολογική κατάσταση, χωρίς να το γνωρίζει ο πελάτης.
Είναι σημαντική η παρουσία του γιατρού;
Η σημασία της παρουσίας γιατρού στο διαιτολογικό τμήμα είναι σημαντική, γιατί ενημερώνει το διαιτολόγο για τις περιπτώσεις που υπάρχει κάποιο παθολογικό αίτιο στην υγεία του πελάτη, έτσι, ώστε στο σχεδιασμό του διαιτολογίου να γίνει ειδική μέριμνα ανάλογα με την περίπτωση.
Πρέπει να ανανεώνεται τακτικά το διαιτολόγιο;
Το διαιτολόγιο είναι το μέσο που θα βοηθήσει τον κάθε πελάτη να πραγματοποιήσει τους στόχους του. Ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο πρέπει να περιέχει όλες τις κύριες ομάδες τροφίμων, σε προκαθορισμένη αναλογία και σε σωστό καταμερισμό στα γεύματα.
Φυσικά, επειδή η διαδικασία αδυνατίσματος είναι χρονοβόρα, υπάρχει συνεχής ανανέωση του εβδομαδιαίου διαιτολογίου, αφενός για να μην υπάρξει η μονοτονία του ίδιου προγράμματος όσο αρεστό, βολικό ή επιτυχημένο είναι για τον πελάτη, αφετέρου η προσαρμογή του οργανισμού σ΄ ένα συγκεκριμένο πλάνο ή τύπου διαιτολογίου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, δεν έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε.
Ένα οργανωμένο διαιτολογικό γραφείο υποστηρίζει τις ιατρικές ειδικότητες;
Η σωστή διατροφή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλής λειτουργίας του οργανισμού και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επομένως, σ΄ όλες σχεδόν τις παθήσεις η διατροφή αποτελεί μέρος της θεραπείας παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή. Γι΄ αυτό ο διαιτολόγος συνεργάζεται με όλες τις ειδικότητες των γιατρών.
Επηρεάζει η ηλικία τη διατροφή;
Ο κάθε άνθρωπος από τη στιγμή της σύλληψης ως τα βαθιά γεράματα περνάει από πολλά και διαφορετικά στάδια ωρίμανσης και ανάπτυξης, τα οποία απαιτούν αφενός συγκεκριμένες διατροφολογικές προσλήψεις, τόσο ενεργειακά όσο και ποιοτικά, αφετέρου ανάλογα σε ποιο ηλικιακό στάδιο βρίσκεται, πρέπει να προσαρμόζει εκτός των άλλων και τις διατροφολογικές του συνήθειες για να έχει όσο το δυνατό καλή υγεία, ευεξία, υγιεινό τρόπο ζωής και μακροβιότητα.
Συνδέεται η διατροφή με την ποιότητα ζωής;
Στον 20ο αιώνα, με τη ραγδαία εξέλιξη των επιστημών και την ανάπτυξη της τεχνολογίας, πέτυχε η ανθρωπότητα να αυξηθεί κατά πολύ ο μέσος όρος ηλικίας και το βιοτικό επίπεδο. Από την άλλη μεριά όμως, η ευμάρεια, το άγχος, το στρες, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας στις αναπτυγμένες κοινωνίες, κατά κύριο λόγο, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εκφυλιστικών παθήσεων, καθώς και τη θνησιμότητα, αλλά και το κόστος στους τομείς της υγείας. Επομένως, η διατροφή στις σύγχρονες κοινωνίες αποτελεί έναν ακόμα σημαντικό παράγοντα στην ποιότητα ζωής, ο οποίος θα πρέπει να κατανοηθεί απ΄ όλους, να εξεταστούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, να εκτιμηθεί το χαμηλό κόστος που προσφέρει σε σχέση με τους υπόλοιπους τομείς της υγείας και το σημαντικότερο να γίνει βίωμα του κάθε πολίτη.
Συνδέεται η διατροφή με τη μακροζωία;
Μεταξύ διατροφής και μακροζωίας υπάρχει μια αλληλεξάρτηση, αφού το επίπεδο της θερμιδικής πρόσληψης επηρεάζει το όριο ζωής, την αύξηση και την ανάπτυξη. Η ελαττωμένη πρόσληψη θερμίδων και το χαμηλό βάρος σώματος αυξάνει το όριο ζωής, καθυστερώντας την ανάπτυξη των εκφυλιστικών παθήσεων. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών μετά την ενηλικίωση, αυξάνει το όριο ζωής, ενώ η διατροφή πλούσια σε λίπη συντελεί στη μείωση του ορίου ζωής γιατί:

  • αυξάνει το σωματικού βάρος και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία,
  • αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση εκφυλιστικών παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο διαβήτης.

Η φυσική άσκηση και η αυξημένη κατανάλωση φυσικών αντιοξειδωτικών (βιταμίνες C,E, μεθειονίνη) πιστεύεται ότι αυξάνουν το όριο ζωής. Στατιστικές μελέτες έχουν γίνει σε αυτόχθονες πληθυσμούς των Vilcabambians στις Άνδεις, των Hunzas στα Ιμαλάια, των Georgians στον Καύκασο, οι οποίοι παρουσιάζουν υψηλό μέσο όρο ζωής και η εκτίμηση της διατροφικής τους κατάστασης έδειξε άμεση συσχέτιση μεταξύ της διατροφής τους και της μακροζωίας. Επίσης, οι μεσογειακοί λαοί με το μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας έχουν ένα αυξημένο μέσο όρο ζωής σε σχέση με πληθυσμούς άλλων περιοχών, οι οποίοι ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή.
Ποια είναι τα επιτρεπτά όρια απώλειας κιλών;
Ο μηχανισμός της δίαιτας είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των διαιτολόγων. Η ενημέρωση που πρέπει να παρέχεται από τους διαιτολόγους στους πελάτες για το σωστό τρόπο απώλειας βάρους, είναι εξίσου σημαντική. Ο πελάτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι όταν ξεκινάει ένα πρόγραμμα διατροφής, να έχει ως στόχο τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα και όχι τα βραχυπρόθεσμα. Για να έχουμε αποτελέσματα ουσιαστικά και ποιοτικά μ΄ ένα πρόγραμμα διατροφής, θα πρέπει να πετύχουμε απώλεια του λιπώδους ιστού και όχι της μυϊκής μάζας και των υγρών του σώματος. Ο μηχανισμός με τον οποίο το πετυχαίνουμε είναι ο ήπιος, σταθερός και χρονικά επιμηκυμένος τρόπος απώλειας του σωματικού βάρους. Επομένως, δίαιτες οι οποίες «υπόσχονται» απώλεια πολλών κιλών σωματικού βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι φούσκες, διότι ο μηχανισμός ενεργοποίησης της απώλειας του σωματικού λίπους δεν έχει τεθεί σε λειτουργία. Η απώλεια οφείλεται σε μυϊκή μάζα και νερό, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία στον οργανισμό και όταν επανερχόμαστε σε κανονική σίτιση και διατροφή τα στοιχεία αυτά αναπληρώνονται και σε τελική ανάλυση το σωματικό βάρος επανέρχεται στα προηγούμενα επίπεδα ή και τα υπερβαίνει πολλές φορές.

Τέλος, παρατηρείται και αύξηση του λιπώδους ιστού, οπότε το άτομο που ακολουθεί αυτού του είδους δίαιτες εισέρχεται σ΄ ένα φαύλο κύκλο αυξομείωσης του σωματικού βάρους που μπορεί να οδηγήσει εκτός των άλλων (ψυχολογικοί παράγοντες) και σε μη αναστρέψιμες βλάβες στον οργανισμό. Γι΄ αυτό θεωρείται ότι απώλεια βάρους της τάξης των 1 - 1,5 κιλών σωματικού βάρους ανά εβδομάδα, ή 5 κιλά ανά μήνα είναι μια ελεγχόμενη απώλεια, η οποία μπορεί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα, τα οποία και θα διατηρηθούν μετά το πέρας του προγράμματος, αλλά, παράλληλα, δεν θα εξουθενώσουν τον πελάτη.

Επίσης, σημαντικό κομμάτι αποτελεί ο τομέας της συντήρησης, ο οποίος θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια του δεύτερου επιπέδου μετά την απώλεια των κιλών και τη σταθεροποίηση του επιθυμητού βάρους και τέλος, σε τρίτο επίπεδο η αποδοχή ενός πλαισίου κανόνων για υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.
Πρόσθετα διατροφής;
Το άτομο το οποίο διατρέφεται μ΄ ένα σωστό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής έχει επάρκεια τόσο πρωτεϊνική όσο και βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Όμως, σε παθολογικές καταστάσεις όπως: αθλητές, εγκύους, αυστηρά φυτοφάγους, σε παρατεταμένη περίοδο νηστείας ενδεχομένως, να υπάρχει έλλειψη, απώλεια ή δυσαπορρόφηση κάποιων στοιχείων τα οποία, είτε δεν μπορούν να καλυφθούν μέσο διατροφής, είτε για να υπάρξει επάρκεια μέσο διατροφής θα υπερβούμε το ενεργειακό ισοζύγιο της δίαιτας. Τότε και μόνο τότε, κρίνεται σκόπιμη η χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής, πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
Ποιος ο ρόλος της λιπομέτρησης;
Η λιπομέτρηση αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των διαιτολόγων, γιατί με τις μετρήσεις που κάνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, βλέπουμε τα αποτελέσματα του προγράμματος διατροφής στον κάθε πελάτη, γίνεται εκτίμηση τόσο της ποιοτικής αναβάθμισης του σώματος, όσο και του ίδιου του προγράμματος και όπου χρειάζονται παρεμβάσεις γίνονται με γνώμονα τα αποτελέσματα της λιπομέτρησης για καλύτερα αποτελέσματα.
Απώλεια βάρους σε σχέση με την κυτταρίτιδα
Η απώλεια βάρους στοχεύει στη μείωση του σωματικού λίπους τόσο του υποδόριου όσο και του ενδομυϊκού και του σπλαχνικού. Η απώλεια αυτή γίνεται σε όλο το σώμα εξίσου το ίδιο. Επομένως, η απώλεια βάρους μέσο της σωστής διατροφής επηρεάζει θετικά την κυτταρίτιδα. Επίσης, όταν το σωματικό βάρος βρίσκεται στα φυσιολογικά όρια, αλλά υπάρχει πρόβλημα κυτταρίτιδας όσο και πρόβλημα τοπικού πάχους, η αποδοχή της σωστής και υγιεινής διατροφής αποτελεί ένα καλό όπλο στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων.

Από τα παραπάνω είναι αυτονόητο ότι τον όρο αδυνάτισμα δεν πρέπει να τον προσεγγίζουμε μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά πρώτιστα από λόγους υγείας. Τις υπηρεσίες του Διαιτολογικού Tμήματος μπορούν να τις δεχτούν άτομα όλων των ηλικιών από μικρά παιδιά έως και τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Η σωστή αναλογία βάρους - ύψους και η σωστή διατροφή είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την μακροζωία. Τα επιπλέον κιλά, λοιπόν, δεν τα θυμόμαστε όταν πρέπει να φορέσουμε στενά ρούχα ή όταν πρέπει να πάμε στη θάλασσα. Το αδυνάτισμα το έχουμε μέσα μας σαν όπλο άμυνας όλο το χρόνο.
Διατροφική υποστήριξη ασθενειών:
  • Οισοφαγίτιδα
  • Χρόνια γαστρίτιδα
  • Δυσπεψία
  • Πεπτικό έλκος
  • Υπογλυκαιμία
  • Παγκρεατίτιδα
  • Χολοκυστίτιδα
  • Χολολιθίαση
  • Ηπατική πάθηση
  • Ηπατική εγκεφαλοπάθεια
  • Κίρρωση ήπατος
  • Οξεία ηπατοπάθεια
  • Χρόνια τοπική εντερίτιδα
  • Εκκολπωματίτιδα
  • Ελκωτική κολίτιδα
  • Χειρουργική επέμβαση και εμπύρετη κατάσταση
  • Δυσκοιλιότητα
  • Εντεροπάθεια από γλουτένη
  • Υπολακτασία
  • Παρασιτική ή μικροβιακή διάρροια
  • Σύνδρομο DUMPING
  • Σύνδρομο δυσαπορρόφησης
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Ουρική αρθρίτιδα
  • Νεφρωσικό σύνδρομο
  • Ο.Ν.Α.
  • Χ.Ν.Α.
  • Νεφρολιθίαση
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Παχυσαρκία
  • Διατροφή σε τραύματα, εγκαύματα, χειρουργική επέμβαση και εμπύρετη κατάσταση
  • Αναιμίες
ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ Εγκύους, θηλάζουσες, αθλητές, παιδιά - εφήβους, αύξηση βάρους.